CONSUMIDORS I COVID-19. CONTRACTES D’IMPOSSIBLE COMPLIMENT

Una botiga ha de retornar els diners del vestit de núvia a una clienta en anul•lar-se el casament a causa de la pandèmia

CONSUMIDORS I COVID-19. CONTRACTES D’IMPOSSIBLE COMPLIMENT

Un jutjat de Valladolid ha condemnat una botiga de vestits de núvia a retornar els diners a una clienta que va anul·lar el seu casament per la covid-19.

Unes setmanes abans que saltés la crisi sanitària, la clienta va encarregar a un establiment especialitzat la confecció del vestit de núvia per al seu casament, previst per a l’agost. En aquell moment va pagar el 50 % del preu, quedant pendent de pagament l’altra meitat.

Al maig, la clienta va comunicar la cancel·lació de l’esdeveniment a causa de la situació sanitària, va cancel·lar la comanda i va sol·licitar a la botiga que se li retornessin els diners que havia entregat. L’establiment s’hi va negar, al·legant que el vestit ja estava acabat i que el casament es podia celebrar, de manera que el que convenia era que la clienta abonés els diners que tenia pendents de pagament.

El jutjat ha assenyalat que, amb certes condicions, la llei estableix el dret a resoldre un contracte per part dels consumidors sense penalització:

·        Si a conseqüència de les mesures adoptades a causa de la covid-19 els contractes subscrits per consumidors i usuaris resulten d’impossible compliment, en un termini de 14 dies des del moment en què es comunica la impossibilitat de l’execució.

  • L’empresari està obligat a retornar la suma abonada pel consumidor excepte els costos consumits, que han de ser desglossats i facilitats a aquest en el termini, també, de 14 dies.

Per tant, la situació d’alarma, encara no superada segons el jutjat, pot impossibilitar el compliment dels contractes però, de cara a garantir l’equilibri de les prestacions, el venedor pot exigir els costos. El jutjat ha tingut en compte que la clienta va oferir a la botiga fer front a les despeses, compensació que li permet desistir del contracte, perquè el venedor pot exigir el pagament dels costos però no el compliment del contracte. Però és que a més, l’establiment no ha aportat factura dels costos assumits, per la qual cosa el jutge no considera que estiguin acreditats.

Si us trobeu en una situació similar, els nostres professionals estan a la vostra disposició per a assessorar-vos en matèria de consum i exercir, si és necessari, la defensa dels drets que us assisteixen com a consumidors.