PÀTRIA POTESTAT

Discrepància entre progenitors sobre si és convenient que els fills acudeixin de manera presencial al col•legi en plena crisi sanitària

PÀTRIA POTESTAT

En cas de progenitors separats o divorciats, l’habitual és que tots dos tinguin atribuït l’exercici de la pàtria potestat dels fills en comú de manera compartida, amb independència de qui dels dos té la guarda i custòdia del menor.

Les decisions importants per a la formació i desenvolupament integral del menor són funcions pròpies de la pàtria potestat que exigeixen l’acord entre els titulars. Quan es produeix un desacord, existeix un procediment idoni anomenat de jurisdicció voluntària en el qual el jutge atribueix en aquesta qüestió concreta la capacitat de decisió a un dels progenitors. 

En el context actual de crisi sanitària i inici del curs escolar, s’estan produint controvèrsies entre progenitors partidaris, un davant de l’altre, que els menors no acudeixin de manera presencial al centre escolar, en defensa de la seva salut i de la dels adults amb qui conviuen o que els cuiden, moltes vegades avis, l’edat dels quals constitueix un factor de risc.

Un jutjat de família de Lleó ha estat un dels primers a resoldre una d’aquestes discrepàncies entre progenitors, pares d’un nen de 5 anys. El jutge ha apreciat que es tracta d’un nen sociable i sa que ha gaudit de l’estiu socialitzant-se amb normalitat, compartint oci amb altres nens, assistint a aniversaris, reunions familiars, etc. Ha valorat, a més, l’existència de protocols que les autoritats estan adoptant i la incertesa sobre el temps de durada de la crisi, així que atribueix la capacitat de decisió al progenitor que advoca perquè el menor assisteixi amb normalitat al centre escolar.

Recorda que el dret a l’educació és del menor, no dels pares. En el cas dels més petits, l’assistència al col·legi té, a més, una funció de socialització del menor que els pares i avis, que en un altre cas se’n farien cura, no poden complir.

 

En situacions de conflicte entre progenitors en l’exercici de la pàtria potestat, els nostres professionals us assessoraran adequadament i defensaran els vostres interessos i els dels vostres fills.


Subscriu-te a nostra newsletter